Добрий день.
Підкажіть, будь ласка, які виконавчі дії повинен вчинити державний виконавець при стягненні заборгованості по аліментам на дитину (та в які строки)? Зараз винесено постанову про арешт майна боржника та оголошено заборону на його відчуження.
На основі того, що платник аліментів в минулому році був призваний до Збройних сил України, виконавче провадження було призупинено. Проте в 2016 році боржника демобілізували згідно Указа Президента від 24.06.2016 № 271/2016 і державний виконавець за моєю заявою поновив виконавче провадження. Сказав, що направить боржнику виклик, а якщо аліментник протягом одного місяця не з’явиться - викличуть вдруге. Якщо ж і після цього він не з’явиться, то проведе виїзд за місцем проживання аліментщика. Якщо нікого не буде дома, то через 1 місяць знову виїдуть за місцем його мешкання. Якщо батько дитини буде продовжувати ухилятися від сплати - треба подати клопотання до суду про примусове проникнення в квартиру для проведення опису майна боржника.
Наскільки правомірні перелічені виконавчі дії державного виконавця і який термін їх вчинення? Це ще 5 місяців чекати примусового виконання рішення суду по стягненню аліментів, а борг росте і дитина кожен день хоче їсти. На даний час в мене погіршився майновий стан, вже місяць я знаходжусь на лікарняному. Самостійно дуже важко підтримувати той гідний стан виховання дитини, який підтримувався протягом 3 років, коли батько дитини ухиляється від сплати аліментів. Тому мені необхідно знати, які дії я можу вчинити, щоб якось поворушити державного виконавця і змусити його виконувати посадові обов’язки згідно законодавства. Особливо мене цікавлять терміни, протягом яких виконавець повинен вчиняти дії, спрямовані на стягнення аліментів (щоб можна було написати скаргу і захистити інтереси дитини).
І ще таке питання: чи входить дохід платника аліментів, який він отримував у ЗСУ до суми доходу, за яким проводиться відрахування аліментів? В податковій службі немає відомостей щодо цих нарахувань. Військкомат також надав відповідь, що не володіє даними щодо відрахувань. Державний виконавець повинен був ще раз направити запит до в/ч, за якою було закріплено боржника, але коли військова частина дасть відповідь - невідомо. Там можуть тягти з відповіддю ще 3 місяці, так як державний виконавець не вказав строк, в який потрібно її надати (а згідно чинного законодавства, такий термін повинна встановити саме ДВС).
Дякую за відповідь!